WordPress ile site nasıl açılır sorusu kolay ve hızlı şekilde site sahibi olmak isteyenler tarafından merak ediliyor. WordPress yapısı gereği günümüzde en çok kullanılan hazır site altyapısıdır ve açık kaynak kodludur. Bu sayede de sürekli olarak güncelleme ve geliştirme alarak web sitesi sahipleri için daha elverişli ve kullanılır bir özellik sunmaktadır.
WordPress ile Site Açılışı
WordPress ile site açılışı için öncelikle iki seçenek önünüzde bulunuyor. İlk yöntem ücretsiz olup isteyen herkesin site açmasını sağlamaktadır. Bunun için WordPress.org adresine girip üye olarak blog sayfanızı hemen oluşturabilirsiniz. Ancak bu yöntemi tercih ettiğiniz takdirde site adresiniz wordpress.org uzantılı olacaktır. Ayrıca sistemin izin verdiği trafik değerlerine ve limitlere sahip olursunuz. Yine de başlangıç aşamasında WordPress’in nasıl kullanılacağını tam olarak bilmiyorsanız sistemi öğrenmek açısından bu yöntem yararlı olabilir.
Diğer ve asıl yöntem ise domain ile hosting alacağınız yöntemdir. Bunun için hosting firmalarından sunucu ve domain yani alan adı almanız gerekir. Alan adı sitenizin adresi, hosting ise sitenin verilerinin saklanacağı veri merkezi olacaktır. Günümüzde çok çeşitli hosting paketleri bulunur. Genel olarak Linux temelli hosting paketleri fazlasıyla işinizi görecektir. Ancak bazı hosting şirketleri WordPress ile tam uyumlu olacak sunucu paketleri de sunmaktadır. Bu sunucu paketlerinden seçmeniz halinde WordPress ile tam entegre olacak bir sisteme sahip olabilirsiniz.
Alan adınızı ve hostingi seçtikten sonra kurulum işlemine geçebilirsiniz. Kurulum işlemleri temelde iki yöntem olarak yapılmaktadır.
WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?
WordPress kurulumu yapmak için iki yöntem bulunmaktadır. İlk yöntem FTP üzerinden gerçekleştirilen yöntemdir. FTP bilgileri size hosting firmanız tarafından iletildikten sonra FileZilla gibi bir program aracılığıyla FTP’ye girebilirsiniz. Girdikten sonra public_html klasörünün içine WordPress resmi internet sitesinden indirdiğiniz dosyaları yüklemelisiniz. Sonrasında ise alan adınızı tarayıcıya girdikten sonra kurulum ekranı karşınıza çıkacaktır. Bu ekranda sitenizin dilini, kullanıcı adı ve şifrenizi seçtikten sonra kısa bir süre bekleyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz. Sonrasında ise tekrar FTP içinden install dosyasını silmeniz gerekecek.
İlk yöntem kadar karmaşık olmayan ve sunucu ile daha verimli çalışacak bir diğer yöntem ise cPanel üzerinden kurulum yapmaktır. Bunun için ise hosting firmanız tarafından size iletilen bilgiler ile cPanel’e giriş yapınız. Sonrasında Yüklemeler kısmından WordPress’i seçiniz.
WordPress’i seçtikten sonra kurulum ekranı karşınıza gelecektir. Bu aşamada belirli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. İlk olarak otomatik şekilde kurulum dizini “wp” uzantılı olacaktır. Eğer bunu değiştirmezseniz siteniz alanadi.com şeklinde değil alanadi.com/wp şeklinde çalışacaktır. Bu durumu engellemek için wp uzantısını siliniz.
Sonrasında kullanıcı adı ve şifresi belirleyerek kurulum işlemine geçiniz. Yaklaşık 1 dakika içinde kurulum tamamlanarak siteniz kullanıma hazır hale gelecektir.
WordPress Kurulumu Sonrasında Yapılacaklar
WordPress kurulumu sonrasında yapılacaklar sitenizi daha işlevsel ve çekici hale getirmek için yardımcı olur. Siteniz kurulum sonrasında doğrudan alan adınız üzerinden kullanıma hazırdır. Ancak bu haliyle pek çekici gelmeyecektir. Bunun için ilk olarak tema yükleyebilirsiniz. WordPress temaları ücretli veya ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ücretli temalar daha gelişmiş özelliklere sahiptir ve ziyaretçiler üzerinde de olumlu etki bırakır. Ama ücretsiz temalar arasında da sitenize uyum gösterecek temalar bulmanız mümkündür.
Temaya karar verdikten sonra WordPress yönetici paneli üzerinden kolayca temanızı kurabilirsiniz. Eğer temanız demolar içeriyorsa beraberinde demo yükleme özelliği de getirir. Bu seçenek sitenizi demoda belirtilen hale getirir. Böylece çok fazla tasarım veya teknik detaylar ile uğraşmadan demodaki gibi siteye sahip olabilirsiniz. Demo yüklemek için tema ayarlarında bulunan Import Demo seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.
Tema sonrasında eklenti ve bileşenler ile birlikte sitenizi daha iyi hale getirebilirsiniz. Siteniz hangi alanda yayın yapıyorsa bu alana dönük olarak pek çok eklentiden yararlanabilirsiniz. Kurumsal bir siteyse iletişim formu koyabilir
, haber sitesi ise manşet slaytları oluşturabilir, finans sitesi ise anlık kur bilgileri gibi pek çok değişikliği eklentiler ile yapabilirsiniz.
WordPress tüm bu özelliklerinin yanında en büyük avantaj olarak kolay kullanım sunar. Herkesin çok kısa alışma süresi sonrasında rahatlıkla öğrenebileceği ve sitesini yönetebileceği WordPress ile siz de kolayca web sitesi sahibi olabilirsiniz.